۱۷اوت ۲۰۲۵ - گروهی از متخصصان بین ‌المللی در نشریه  The BMJ اعلام کردند که داروهای مهارکننده‌ یSGLT-2  و آگونیست ‌های گیرنده ‌ی GLP-1 باید برای تمام یا تقریباً تمام بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲که در معرض خطر بالای عوارض قلبی و کلیوی هستند، و همچنین برای اکثریت بزرگسالان با خطر متوسط، مورد استفاده قرار گیرند.

با این حال، برای افراد با خطر پایین، این متخصصان توصیه کردند که این داروها به ‌طور روتین تجویز نشوند و پزشکان گزینه‌ های درمانی را با بیماران خود در میان بگذارند، زیرا تصمیم ‌گیری در این موارد بیشتر به شرایط فردی و اولویت ‌های شخصی بستگی دارد.

برای بزرگسالان مبتلا به دیابت و بیماری مزمن کلیه که در معرض خطر بالای عوارض هستند، استفاده از داروی فینرنون(finerenone)توصیه می‌ شود، زیرا فواید آن احتمالاً از خطراتش بیشتر است. اما برای افراد با خطر متوسط، استفاده از این دارو توصیه نمی ‌شود.

در مورد بزرگسالان مبتلا به دیابت و چاقی، متخصصان بر اهمیت کاهش وزن در کنار کاهش خطرات قلبی و کلیوی تأکید کرده و استفاده از داروی تیرزپاتاید(tirzepatide)را پیشنهاد می‌ کنند، صرف‌ نظر از میزان خطر قلبی یا کلیوی، زیرا این دارو اثرات چشمگیری در کاهش وزن دارد.

با این حال، هنگام انتخاب بین آگونیست‌ های گیرنده‌ یGLP-1 و تیرزپاتاید، پزشکان باید مزایای قطعی ‌ترGLP-1 در کاهش خطرات قلبی و کلیوی را در برابر مزایای بیشتر تیرزپاتاید در کاهش وزن بسنجند و تصمیم ‌گیری را بر اساس پروفایل خطر بیمار و ترجیحات او انجام دهند.

برای افراد در معرض خطر بالای عوارض قلبی و کلیوی، متخصصان تأکید کردند که تیرزپاتاید نباید جایگزین داروهایی شود که در کاهش این خطرات مؤثر هستند. به‌ عنوان مثال، اگر دارویGLP-1 کنار گذاشته شود، باید داروهای دیگری که در کاهش این خطرات مؤثرند، شروع یا ادامه یابند.

این راهنمای بالینی پویا بر اساس جدیدترین شواهد تهیه شده و بخشی از ابتکار Rapid Recommendations نشریهBMJ است که هدف آن ارائه‌ ی راهنمایی‌ های سریع و قابل اعتماد بر اساس شواهد جدید برای کمک به تصمیم ‌گیری بهتر پزشکان و بیماران است.

این راهنما از روشGRADE برای ارزیابی کیفیت شواهد و ارائه ‌ی توصیه‌ های ساختارمند و قابل اعتماد استفاده کرد و همراه با ابزار تصمیم‌ گیری تعاملیMATCH-IT ارائه شد تا به تصمیم ‌گیری مشترک بین پزشک و بیمار کمک کند.

توصیه ‌ها بر اساس یک مرور سیستماتیک زنده و متاآنالیز شبکه ‌ای از شواهد مربوط به نزدیک به نیم میلیون بزرگسال مبتلا به دیابت نوع ۲در ۸۶۹کارآزمایی بالینی تصادفی‌ سازی ‌شده تهیه شده‌ اند که شامل ۶۳دارو و ۲۶پیامد مهم برای بیماران بودند.

این گروه از متخصصان اذعان کردند که در دسترس نبودن یا هزینه‌ ی بالای برخی داروها ممکن است مانع اجرای این توصیه‌ ها در سیستم‌ های مختلف سلامت شود. پروفسور پر اولاف واندویک، نویسنده‌ ی ارشد این مقاله، گفت: «همه کشورها در به‌ روزرسانی اطلاعات مربوط به داروها و مطالعات جدید با چالشهایی مواجه‌ هستند. این مرور سیستماتیک بی ‌سابقه نشان داد که چرا همکاری جهانی در زمینه‌ ی شواهد زنده برای سیاست‌ گذاری و کار بالینی ضروری است، همان‌ طور که در دوران کووید-۱۹انجام دادیم».

بنابراین، نویسندگان توصیه کردند که این راهنماهای زنده از طریق ابتکارات جهانی مانند ائتلاف شواهد زنده(ALIVE)و زیرساخت هم ‌افزایی شواهد(ESIC)بازتولید، تطبیق و ترجمه شوند. همچنین، این گروه متعهد شده ‌اند که توصیه ‌ها را به‌ طور منظم با به‌ روزرسانی شواهد جدید اصلاح کنند تا از سیاست ‌گذاری و کار بالینی در سراسر جهان پشتیبانی شود.

منبع:

https://www.news-medical.net/news/20250817/International-experts-recommend-broader-use-of-cardioprotective-diabetes-drugs.aspx